Sopimuslaidunnus edistää arvokkaiden alueiden hoitoa

21.11.2024

Sopimuksellinen luonnonlaidunnus on tärkeä yhteistyömuoto arvokkaiden alueiden hoidossa ja uusien laidunalueiden kehittämisessä. Sitä tarvitaan yhä useammassa kohteessa, jossa maanomistajilla ei ole omia laiduneläimiä. Heinolan kaupunki ennallisti kolme perinnebiotooppia lammaslaitumiksi ja yhden lintuveden kunnostaminen aloitettiin vesipuhveleiden avulla.

- Laiduntajien tekemä luonnonhoitotyö on erityisen arvokasta, koska se on vuosittain toistuvaa ja kehittää luontoa arvokkaaksi elinympäristöksi. Tämä ei onnistuisi ilman arvokasta yhteistyötä maanomistajien ja Sysmän kunnan kanssa, kiittelee ympäristöasiantuntija Mia Viitanen Heinolan kaupungilta.

Kunta-Helmi rahoitus mahdollisti vanhojen perinnebiotooppien hoidon suunnittelun ja kunnostuksen. Alueet inventoitiin, umpeutuneet alueet raivattiin, aidattiin ja laidunnettiin. Hankkeessa kunnostettiin kaksi maakunnallisesti arvokas perinnebiotooppia Sysmästä ja yksi valtakunnallisesti arvokas Heinolasta. Lisäksi lintujärvenä tunnetun Isiäisen ranta-alueilla aloitettiin laidunnus. Laidunnus luo paremman elinympäristön arvokkaan lintuveden linnustolle.

- Hankkeella tavoitellaan pitkällä aikavälillä kestäviä aitauksia laidunalueille sekä pidempää yhteistyötä maanomistajien kanssa. Kuluihin voi hakea maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusta, tarkentaa Viitanen.

Vesipuhvelit kiinnostavat kuntalaisia

Isiäisjärvellä tutkittiin, miten vesipuhvelien laidunnus parantaa alueen linnuston elinympäristöä. Kangasniemeläiset vesipuhvelit Puulan puhveli -tilalta tulivat alueelle lintujen pesinnän jälkeen. Laidunnustulos oli hyvä jo kahdessa kuukaudessa. Ensi vuonna siihen yhdistetään järviruo’on niitto ja laidunnus avoimuuden lisäämiseksi.

- Kulunut laidunkausi oli lämmin, ja puhvelit pääsivät runsaasti nauttimaan kylvyistä. Havaittiinpa useampaan otteeseen myös lintuja niiden kanssa pulikoimassa. Ensi kesänä pääsee taas katsomaan vesipuhveleita Isiäiselle, kertoo projektityöntekijä, agrologiopiskelija Jenni Mattila Heinolan kaupungilta.

Upottavalla alustalla pärjäävä vesipuhveli sopii erinomaisesti kosteiden paikkojen laiduntajaksi. Yhteistyö laiduntajien ja lintujen välillä toimii, vaikka ne ovat eri kokoluokan eläimiä. Kun vesipuhveli hankaa sarviaan puihin, syntyy eriasteisia lintujen hyödyntämiä laho- ja kolopuita. Ihmisiin tottuneet, kesyt eläimet suhtautuivat rauhallisesti saamaansa huomioon.

Sopimuslaidunnus on erinomainen keino hoitaa ympäristöä

Sopimuslaidunnuksen tavoitteena on usein luonnon monimuotoisuuden lisääminen tai säilyttäminen sekä maisemanhoito. Laiduntava karja ylläpitää niittyjen kasvi-, sieni- ja hyönteislajistoa. Elintärkeät pölyttäjät viihtyvät kuivilla, laidunnetuilla niityillä. Myös linnut, erityisesti kahlaajat, tarvitsevat laidunnettuja rantaniittyjä.

Avoimet luonnonlaitumet ovat usein maiseman kohokohtia. Monissa kaupungeissa laiduntavat eläimet hoitavat arvokohteita tai torjuvat vieraslajeja.

- Suosittelen erityisesti kuntia tarjoamaan laidunnukseen soveltuvia alueita. Laiduneläinten seuraamisesta on iloa ja virkistystä myös kuntalaisille. Laidunpankista on mahdollista etsiä sekä laidunalueita, että laiduntajia, sanoo maisema-asiantuntija Auli Hirvonen ProAgria Etelä-Suomesta.

 

Lisätiedot:

Ympäristöasiantuntija Mia Viitanen, Heinolan Helmi-hanke ja vesipuhvelilaidunnus, Mia Viitanen p. 044 797 5834 ja mia.viitanen@heinola.fi

Maisema-asiantuntija Auli Hirvonen, Laidunpankki ja sopimuslaidunnus, ProAgria Etelä-Suomi, MKN Maisemapalvelut p. 0400 864 494 ja auli.hirvonen@proagria.fi

IMG20240911150628

Isiäisen laiduntajat kolme vesipuhvelisonnia Sauli, Uuno ja Urpo.  Kuva: Jenni Mattila

Takaisin