Vieraslajien torjunta laiduntamalla
Laiduntaminen on tehokas haitallisten vieraskasvien torjuntakeino, kunhan se tehdään suunnitellusti. On tärkeää huomioida esimerkiksi se, että eläimillä on tarjolla riittävästi muutakin syötävää vieraskasvien ohella. Jättipalsamin ja komealupiinin torjunnasta laiduntamalla on saatu useita hyviä kokemuksia.
Jättipalsami
Jättipalsami maistuu hyvin eläimille. Jyväskylän Vehkalammella alkoi jättipalsamin torjunta laiduntamalla vuonna 2019, osana VieKas LIFE-hanketta. Lampaat ovat onnistuneet tehtävässään hyvin, voit lukea kokemuksia Ylen artikkelista.
Samoin Hämeenlinnan kaupunki on saanut lupaavia tuloksia lampaiden käytöstä taistelussa vieraslajeja vastaan. Reilu parikymmentä ahvenanmaanlammasta aloitti työnsä toukokuussa 2021 Vanajan vankilan Ojoisten osaston läheisessä metsikössä syömässä jättipalsamia. Lue lisää Ylen uutisesta https://yle.fi/uutiset/3-12010070?fbclid=IwAR05dUphwEyPa4zv2XJpzudX_tf1G6TEm9WoxkWsOGtQcH0WbccLX3R-FJI.
Komealupiini ja jättiputki
Lupiinin osalta täytyy huomioida, että lupiini ei saa olla valtalajina alueella, koska se on myrkyllinen ja vallitsevana laidunrehuna sen myrkyllisyys kumuloituu. Koska lupiinin myrkyllisin osa on siemenet ja vähiten myrkyllinen lehdet, on laidunnus aloitettava aikaisin keväällä, jotta kasvit eivät pääse kukkimaan. Alueilla, joilla esiintyy lievästi myrkyllisiä kasveja, kuten komealupiinia tai jättiputkea, on erityisen tärkeää valvoa eläinten kuntoa ja käyttäytymistä.
Jättiputken suhteen täytyy olla erityisen varovainen. Pieninä määrinä ja ajoissa syötynä jättiputkea on saatu torjuttua laidunnuksella, kasvi maistuu eläimille etenkin taimivaiheessa. Näin ollen jättiputken torjunnassa on huomioitava aikaisin keväällä alkava laidunnus. Hyvin tärkeä on muistaa, että eläimillä täytyy olla mahdollisuus valikoida ruokansa eli niillä on oltava laitumella paljon eri kasvilajeja. Jos jättiputkea on paljon, se voi aiheuttaa eläimille silmäongelmia tai rakkoja suuhun, sieraimiin ja korviin. Suuria määriä syöneillä on havaittu myös suolisto-ongelmia ja viitteitä hedelmällisyyden alentumiseen. Tästä syystä laitumilla, joissa on jättiputkea, tulee käyttää joutilaita, eikä nuoria tai tiineitä eläimiä.
Nokian kaupungin Hätilännotkon laitumelta lupiinit katosivat jo parin vuoden laidunnuksen jälkeen.
Kuva: Riikka Söyrinki