Naudan maailmalla esiin nostetuista 11 ympäristöhaitasta vain kaksi on merkittäviä Suomessa

24.04.2025

Testilehmä Lystisen ja koetilan muiden tutkimuslehmien tuottama tieto on avainasemassa, kun nautakarjatalouden ilmastopäästöjä halutaan leikata. Lähtökohdat työlle ovat hyvät, sillä jo nyt Suomessa naudakarjatalouden ympäristöhaitat ovat globaalissa vertailussa vähäiset.
Siksi nautakarjan päästöihin syventyneitä tutkijoita harmittaa tapa, millä naudanlihaa on käsitelty viime aikoina suomalaisessa ilmastokeskustelussa. Keväällä Sitra ohjeisti kansalaisia luopumaan punaisesta lihasta ja maitotuotteista. Elokuussa YK:n alainen Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC korosti naudanlihan syönnin kielteisiä ilmastovaikutuksia. Ennen sitä YK:n elintarvikejärjestön FAO listasi naudanlihantuotannon maailmanlaajuiset ongelmat.

– Täkäläiseen keskusteluun on kopioitu kansainvälisistä raporteista sellaisia uhkia, joita täällä ei ole. Nautakarjatalouteen kohdistuva kritiikki on Suomessa kohtuuttoman suurta suhteessa sen vaikutuksiin, tutkija Perttu Virkajärvi Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo. 
 
– Voi sanoa, että maailmalla esiin nostetuista 11 ympäristöhaitasta vain kaksi on merkittäviä Suomessa, Virkajärvi tiivistää.

 Ne ovat naudan metaanipäästöt ja vesistöjen rehevöityminen. Rehevöityminen on lähinnä paikallinen ongelma. Ja jos lehmien nurmipellot vaihdettaisiin yksivuotisten kasvien kuten viljan tai kasvisten tuottamiseen, vesistöjen rehevöityminen kasvaisi entisestään. Väitettä tuki tuore tutkimus, jonka mukaan nurmipelloilta huuhtoutuvien ravinteiden määrä on kolmanneksen pienempi kuin tähän asti on luultu.


Lue koko Iltasanomien artikkeli täältä. 

Takaisin