Laidunnus vähentää karjan metaanipäästöjä

18.12.2024

Laidunnus hyvin sulavalla ja lyhytkortisella alkukesän nurmella alentaa lehmän metaanipäästöjä jopa kymmeniä prosentteja. Yksilöiden välillä on kuitenkin eroja, ja laidunruohon laadulla on merkitystä sille, kuinka paljon päästöjä lopulta syntyy.

Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) tutkija Rebecca Danielsson kertoi laiduntamisen vaikutuksesta metaanipäästöjen vähentämiseksi lehmillä Uppsalan luomututkimus- ja kehityspäivillä (FoU-dagar)

Metaani on ilmastoa lämmittävistä kasvihuonekaasuista toiseksi merkittävin heti hiilidioksidin jälkeen. Lehmien tuottaman metaanin määrään vaikuttaa moni asia, kuten vaikkapa syödyn rehun määrä. Mitä enemmän rehua syödään, sitä enemmän metaania tuotetaan. Eri eläinten välillä esiintyy lisäksi suurta vaihtelua, sillä sekä geeniperimä että pötsimikrobiston koostumus vaikuttaa päästömääriin.  

Rehun määrän lisäksi vaikutusta on myös sillä, millaista rehua eläimet syövät. Erityisesti yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa rehun tärkkelyspitoisuudella on todettu olevan metaanintuotantoa ehkäisevä vaikutus. Pohjoismaisissa tutkimuksissa vastaavia tuloksia ei kuitenkaan ole saatu. Tämä voi johtua siitä, että Pohjoismaissa käytettyjen karkearehujen sulavuus on erittäin korkea. 


Lue koko artikkeli täältä.

Takaisin